sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Miksi kirjoitan blogia?

Yli kuukauden blogitauon jälkeen onkin hyvä hetki pohtia Ihana talo maalla -blogin Jaanalta jo ajat sitten saamaani haastetta eli syitäni bloggaamiseen. Tavallaan aihetta tuli tässä kuukauden aikana pohdittua jo senkin takia, kun aikaa ja motivaatiota ei oikein tuntunut löytyvän. Ketä varten siis kirjoitan, miten säännöllisesti juttuja pitäisi tulla ja mistä aiheista niitä sitten kirjoittaisi? Entä, jos ei syystä tai toisesta vaan huvita? Voiko vain olla kirjoittamatta ja palata uusien juttujen pariin, kun innostus taas palaa?
 
1. Mikä sai sinut aloittamaan bloggaamisen?

Muistan miettineeni jo joskus kymmenen vuotta sitten tai aiemminkin blogin pitämistä. Jotekin kuitenkin olin sitä mieltä, että nettiin julkisesti kirjoittaakseni minulla pitäisi olla jotakin hyvinkin älykästä ja tärkeää asiaa jostakin tietystä aiheesta. Jotakin sellaista, josta tietäisin muita enemmän voidakseni olla jonkinlainen auktoriteetti. Mitään näin painavaa sanottavaa minulla ei kuitenkaan tuntunut olevan ja valokuvatkin otin yksinomaan filmille, joten niidenkin julkaiseminen olisi ollut hieman hitaampaa ja monimutkaisempaa kuin nykyään.

Joskus pari vuotta sitten aloin miettiä aihetta uudelleen todettuani, että blogi voi hyvin olla jonkinlainen julkinen päiväkirjantapainen, eikä sen välttämättä tarvitsisi olla mikään asiantuntijablogi. Eikä sen selvästikään tarvitsisi edes keskittyä yhteen tarkasti rajattuun aiheeseen, vaan lifestyle-tyylisessä blogissa voisi kirjoitella milloin mistäkin aiheesta omien kiinnostuksenaiheiden mukaan. Ihan saman tien en silloinkaan blogia perustanut, vaan pohdin pitkään omaa kirjoitusmotivaatiotani. Aiheita tuli sen verran mieleen, että päätin lopulta vuodenvaihteessa 2014 katsoa, saisinko pidettyä blogia vaikkapa edes vuoden ajan.

Ja miksi sitten päädyin blogin aloittamiseen? No, en suoraan sanottuna ole ihan varma. Olin kuitenkin pitänyt jo pidemmän aikaa päivän kuva -tyyppistä projektia ja tykännyt sivuston yhteisöllisyydestä, joten ehkä blogin oli tarkoitus olla jotakin samantapaista mutta enemmän tekstikeskeistä. Ja onhan se ihan kiva palata jälkikäteen vaikkapa onnistuneisiin ruokakokeiluihin tai edellisen kesän tomaattisadon pohdintoihin, joita tuskin ainakaan itse tulisin vain "pöytälaatikkoon" kirjanneeksi muistiin – varsinkaan kuvien kanssa.

2. Onko mielestäsi parempi, jos blogissa keskitytään ainoastaan yhteen aihealueeseen, esim. sisustus, vai onko mielenkiintoisempaa lukea ns. sillisalaattiblogia, jossa on juttua vähän sieltä sun täältä?
Molempi parempi. Olen kuitenkin huomannut seuraavani pikemminkin sillisalaatteja säännöllisemmin ja lukevani vain johonkin tiettyyn aihealueeseen keskittyviä blogeja lähinnä etsiessäni tietoa kyseisestä aiheesta.

3. Miten suhtaudut blogimainontaan ja yhteistyöpostauksiin?

Ilmiönä blogimainonta ja yhteistyöpostauset ovat mielenkiintoisia ja on hauska nähdä, jatkaako tällainen markkinointi tulevaisuudessakin kasvuaan vai jääkö se muutaman vuoden mittaiseksi trendiksi.

Seuraamissani blogeissa esiintyy blogimainontaa vaihtelevasti ja mielestäni silloin tällöin tehdyt yhteistyöpostaukset ovat ihan ok ja mielenkiintoisia. Olen kuitenkin huomannut, että oma kiinnostukseni kovin paljon mainontaa sisältäviä blogeja kohtaan on hieman laskenut. Ei niin, että tarkoituksella olisin niitä vältellyt tai markkinoinnista varsinaisesti harmistunut, vaan olen vain huomannut ohittavani paljon mainontaa sisältäviä blogeja helpommin varsinkin sillon, kun kaikkia kiinnostavia blogeja ei vain ehdi seurata kovin tarkasti.

Oma blogini on markkinoinnin kannalta aivan liian pieni ja epäsäännöllinen, joten bloggaajan näkökulmasta en ole blogiyhteistyötä tullut koskaan pohtineeksi. Se tästä lukijakokemusten pohtimisesta tuli mieleeni, että sopivan tasapainon löytäminen blogiyhteistyön ja täysin omien viestien kirjoittamisen välillä on varmasti aika haastavaa, jos blogi on suosittu ja yhteistyötarjouksia satelee jatkuvasti joka suunnasta.

4. Luetko mieluimmin blogeja, joissa tekstit ovat mielenkiintoisia, mutta melko pitkiä ja joissa kuvilla ei ole niin suurta painoa, vai sellaisia, joissa pääpaino on kuvilla?

Sekä että. Lyhyehköt ja ehkä enemmän kuviin painottuvat jutut sopivat vaikkapa pieniksi tauoiksi työpäivään, jolloin pitkiin juttuihin ei ehdi keskittyä. Pidempiä kirjoituksia taas on kiva lukea vaikkapa sateisena vapaapäivänä tai kun ei muuten ole ihmeempiä kiireitä. Jos mielenkiintoinen juttu vielä on höystetty upeilla valokuvilla, niin minusta saa aivan varmasti uuden lukijan. Ei ehkä sellaista joka päivä kommentoivaa, mutta ehdottomasti kaikki jutut ehtiessään lukevan.


Omassa blogissani pyrin pitämään molemmat jollakin tavalla tasapainossa. On kuitenkin juttuja, joissa teksti on pääasiassa ja kuvat lähinnä elävöittämässä sitä, ja kirjoituksia, joissa kuvat ovat itselleni tärkeämpiä ja teksti lähinnä lisäämässä kuville kontekstia. Onpa tähän mennessä yksi pelkkiä kuviakin sisältänyt postaus, joten tehdään tästä sitten vastapainoksi pelkkää tekstiä sisältävä kirjoitus.

5. Miten tärkeää blogin kirjoittaminen sinulle on ja mitä koet siitä saavasi?

Blogin kirjoittaminen on harrastus siinä missä vaikkapa valokuvaus, puutarhanhoito tai sukellus. Kuten viime aikoina on ehkä käynyt ilmi, en ota kirjoittamisesta ja juttujen säännöllisestä julkaisemisesta suurempaa stressiä, mutta en kuitenkaan haluaisi kirjoittamisesta kokonaan luopuakaan. Kommenteista tulee aina hyvä mieli ja erityisen kivaa on huomata, että osa lukijoista käy hyvinkin säännöllisesti seuraamaassa kuulumisiani heti uuden tekstin kirjoitettuani.

6. Kirjoitatko avoimesti, omalla nimellä blogiasi, vai tietävätkö siitä vain harvat ja valitut?

Kirjoitan etunimelläni ja kuvallani eli varmaankin kohtalaisen avoimesti. Monet tutut tietävät blogistani esimerkiksi Facebookin kautta, ja monista suhteellisen säännöllisistä lukijoista on tullut nettimaailman ystäviä, joiden kuulumisia tulee itsekin seurattua heidän blogiensa kautta.

7. Minkä neuvon/neuvoja haluaisit antaa aloittelevalle bloggaajalle?
Kirjoita mitä haluat ja mistä haluat. Aidot tekstit ovat aina kiinnostavimpia.

Olen viime aikoina seuraillut blogeja sen verran puolivillaisesti, etten yhtään tiedä ketkä kaikki tähän haasteeseen ovat jo tarttuneet. Jätänkin siis haastettavat tällä kertaa nimeämättä ja haastan lukijoista mukaan ne, jotka eivät vielä ole bloggaamistaan julkisesti pohtineet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti